Wat is Loofah eigenlijk?

Loofah is een echt natuurlijk product. Ze worden ook wel sponskomkommer of sponscourgette genoemd.  Tegenwoordig worden ze vaak geteelt en groeien ze op planten die over een soort net op de boerderij zijn gelegd. Het is een meloensoort, maar lijkt dan ook het meest op een grote komkommer.
Nadat de plant bloeit, ontwikkelt de gele bloem zich tot een lange, kalebasachtige plant die lijkt op een gigantische komkommer of courgette. Als ze nog jong en zacht zijn kun je de vruchten eten als een komkommer of gekookt als groenten, maar rijp is de plant erg bitter en is het minder smakelijk. Tegenwoordig wordt de plant voornamelijk geteelt om de vruchten uit te laten groeien, om die vervolgens te verwerken tot allerlei gebruiksartikelen. Vaak zijn dat sponsen en massagehandschoenen, maar ze worden ook wel gebruikt voor schoenzolen en schilderijlijsten.

Oorspronkelijk komt dit tropische gewas uit India, maar inmiddels kent het een flink verspreidingsgebied. De naam luffa werd in de 17e eeuw gegeven door botanisten uit Europa van de Arabische naam لوف lūf. In Amerika wordt de plant ook wel de Chinese Okra genoemd.

Het fruitgedeelte mag rijpen en na verwerking worden gebruikt als bad- of keukenspons nadat alles verwijderd is, behalve het netwerk van xyleemvezels. Als de luffa volledig rijpt en vervolgens aan de wijnstok wordt gedroogd, verdwijnt het vruchtvlees, waardoor alleen het vezelachtige skelet en de zaden overblijven, die er gemakkelijk uit kunnen worden geschud.

Maar elders wordt luffa ook voor andere dingen gebruikt. In Paraguay bijvoorbeeld worden er bouwpanelen van gemaakt, in combinatie met ander plantaardig materiaal en gerecycled plastic. Deze panelen worden gebruikt om meubels te maken en huizen te bouwen.

In India en aangrenzende landen wordt luffa voornamelijk gebruikt als groente.

Gebruik je de loofah als bad-accessoire, zorg er dan wel voor dat je deze grondig schoonhoudt! Omdat het een natuurproduct is, kan zich bij verkeerd gebruik bacterie-opeenhoping vormen!  En vervang de loofah zeker ééns in de 3 à 4 weken!